„Naród, który mało czyta, mało wie. Naród, który mało wie, podejmuje
złe decyzje — w domu, na rynku, w sądzie, przy urnach wyborczych.
Niewykształcona większość może przegłosować wykształconą mniejszość —
to bardzo niebezpieczny aspekt demokracji”.
Jim Trelease, autor książki „Read-Aloud Handbook”
(Podręcznik głośnego czytania)
Bożena Błażkiewicz-Pasternak
„Kanaryjskie smaki”
ISBN: 978-83-89401-43-4
Data wydania: 2013-12
Format: 145 mm x 210 mm,
Liczba stron: 160,
Oprawa: miękka klejona
Gdzie kupić książkę
„Kanaryjskie smaki”?
Książkę można kupić w siedzibie wydawnictwa
(Częstochowa, ul. Równoległa 63)
a także w naszej księgarni internetowej .
Inne miejsca, w których można nabyć tę książkę:
Dobre księgarnie w całym kraju.
Ze słowa od Autorki:
Minęło już 20 lat, gdy po raz pierwszy wylądowałam na Teneryfie oddalonej o 1300 kilometrów od Półwyspu Iberyjskiego i jedyne 300 kilometrów od kontynentu afrykańskiego.
Moje pierwsze dni, pierwsze miesiące były pełne niespodzianek. Moje oczy napotykały pejzaż do tej pory całkowicie nieznany, bo wyspa to istny świat kontrastów. Ocean i jednocześnie wysokie góry, zieleń i błękit, nasłonecznione plaże i ośnieżone szczyty górskie. Magiczne lasy laurowe, niemal niekończące się wzgórza sosnowe i widoki wprost księżycowe uformowane z porozrzucanych skał wulkanicznych o przeróżnych kolorach. Wysmukłe kanaryjskie palmy górujące w pejzażu, kwitnące i owocujące kaktusy, których lepiej nie dotykać, i niska roślinność endemiczna zaadoptowana do suszy.
Nawet produkty i potrawy, które wszyscy znamy, połączone inaczej, niż wiemy od dziecka, mają inny smak. Moje usta rozkoszowały się wszystkim. Banany, mango, awokado, langusty, krewetki, przyprawy, zioła, wino – same afrodyzjaki, które sprawiają, że masz ochotę żyć i cieszyć się życiem. Jeść i degustować, kochać się z pasją i czuć się kochanym. Odkrywałam nowe przyjemności w dotyku, w pocałunkach i w miłości. Całe szczęście, że rozgrzane zmysły chłodzi lekki powiew wiatru znad oceanu i że można powrócić do rzeczywistości i rozpocząć gotowanie.
Ale uwaga, bo dania kuchni kanaryjskiej to bogactwo afrodyzjaków. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i wykwintne w smakach, a gotowanie to wielka przyjemność i sama rozkosz.
Książka zawiera 95 oryginalnych przepisów według receptury szefa kuchni, specjalisty i eksperta w daniach kuchni kanaryjskiej, Don Pedro Rosa Nuñez.